Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bemutatás, érdekességek képes leírás - Alföld.tlap.hu
részletek »

Bemutatás, érdekességek - Alföld.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alfold.tlap.hu » Bemutatás, érdekességek
Keresés
Találatok száma - 16 db
A magyar Alföld

A magyar Alföld

Az alföldi pusztaság képe és szépségeAz Alföld a Duna, az Északi-középhegység, az Északkeleti-Kárpátok és az Erdélyi-középhegység által határolt, mintegy 100 000 négyzetkilométer nagyságú terület. A Kárpát-medence összterületének egyharmadát foglalja el, így annak legnagyobb tája. Az Alföld domborzatilag és éghajlatilag egységes, túlnyomó része síkság, amelyet a Tisza és mellékfolyói tagolnak három nagy és több kisebb tájegységre.

Alföld - Lexikon

Alföld - Lexikon

1. (általánosságban) a tenger színe felett csak kevéssé emelkedő területek, a hol a talaj vízszintes, vagy lejtése alig észrevehető, melyen a vizek lassan, vagy kanyarulatokat téve folynak le, mely vagy terméketlen vagy növényzete nagy területeken ugyanaz, s melyen még a természeti tünemények lefolyása is szabályszerűbb; rendesen szárazzá lett tengerfenekek, melyek jellemét felszínök megőrizte. A kontinenseknek csaknem fele alföldekből áll. Ha a síkságot folyók szeldelik s éghajlata is életet, tenyészetet kölcsönöz neki, alföld áll előttünk; de ha a lapály víztelen, éghajlata száraz, esőben szűkölködő, vagy ha ahhoz még más geológiai tényezők is járulnak: sivatag. Az alföldek bizonyos övet képeznek a Föld körül; Franciaországban a lande-ok, Hollandiában és északi Németországban a fenyérek, Magyarországban a puszták, Oroszországban a gyepes steppek. a Káspi és Aral tó sós pusztái, Szibériában a tundrák képezik az egyik övet: a Szahara Afrikában, Arábia sivatagai, a Nefildok, az Irán és Indus sivatagai és a Gobi sivatagok képezik a másik övet s így mint látnivaló, a sivatagok félköre egyközű a gyeptérségek és puszták félkörével. Ugyanez ismétlődik az Újvilágban.

Alföld - Wikitravel

Alföld - Wikitravel

Az ország legnagyobb tájegysége. Kiterjedése kb. 52 000 km2, ami az ország 56%-át jelenti. Az Alföld magyarországi határait az Északi-középhegység, keleten és délen az országhatár, nyugaton a Dunántúli-dombság és a Dunántúli-középhegység alkotják. A magyarországi Alföld legmagasabb pontja Hoportyó (183 m), legalacsonyabb pontja Tiszasziget közelében van (75 m). A tökéletesen sík vidékek és a valamivel magasabb hátságok váltakoznak. Két fő területi egysége: Észak-Alföld és Dél-Alföld.

Alföld a Wikipédiában

Alföld a Wikipédiában

Az Alföld (vagy régebben Nagy-Magyar-Alföld) morfológiailag az eurázsiai sztyeppevidék legnyugatabbi területe, kiterjedése kb. 100 000 km2. Keletkezését és szerkezetét tekintve azonban medencekitöltő üledék, és a Kárpátok íve földrajzilag is határozottan elválasztja azoktól. Túlnyúlik az országhatáron több irányba is. Az Alföld az újidő negyedidőszakában a pleisztocén korban keletkezett. Az Alföld területét a folyók, és a szél alakította mai arculatára. A folyók a hegységek lábánál hordalékkúpokat és elhagyott medreik mentén vastag üledéket raktak le. Ilyen például a Nyírség, a Kiskunság, a Mátraalja, valamint a Bükkalja. A hordalékkúpok anyagából a szél homokot halmozott fel (Kiskunság; Nyírség), máshol vastag lösztakarót terített szét (Mezőföld; Bácskai-löszhát; Hajdúság; Maros-Körös köze; Nagykunság).

Alföld nevű gyűjtemény az Indafotón

Alföld nevű gyűjtemény az Indafotón

Több száz fotó az Alföldről az az Indafotó oldalán, ahol gyorsan és egyszerűen oszthatod meg a világgal képeidet. Albumokba rendezheted a képeidet, hogy könnyebben megtaláld őket. Pont úgy működnek, mint a valódi fényképalbumok, egy kivétellel: egy kép több albumban is szerepelhet.

Alföld történelme

Alföld történelme

A Pannon-beltó helyenként több kilométer vastag üledékein az utolsó néhány százezer évben - térképi egyhangúsága ellenére - apró felszínformákban igen gazdag, változatos síksági táj alakult ki. A Duna-Tisza, a Körös-Maros köze és a Nyírség viszonylag magasabb, hol homokkal-futóhomokkal, hol lösszel borított jégkori hordalékkúpjai közé a jelenkorban többé-kevésbé megsüllyedő területek mélyültek: folyóárterek, mocsaras-vizenyős 'sárrétek' és hegylábelőtéri, bezökkent hordalékkúpok. Alföldünk az ország legalacsonyabban fekvő területe, egyben legmelegebb, legszárazabb tája, ahol az évi hőingás is a legnagyobb.

Alföld: itt vagyok honn, itt az én világom

Alföld: itt vagyok honn, itt az én világom

Mihez kezdünk, ha találunk egy helyet, ahol bármit, bárhol, bárhogyan, bárkivel, bármeddig megtehetünk? Semmit. Azaz vezetőt keresünk, aki megmondja, mit tegyünk, mert a korlátmentesség ugyanolyan félelmetes, mint a kényelmetlen kapaszkodókkal körülhatárolt út. Az erkölcsi kérdéseket, hatalmat, befolyásolhatóságot és a szárnyaló szabadság szubjektív értékelését boncolgatja az Alföld Színpad legutóbbi darabja, a Madarak. Az amatőr teátrum mozgatórugója, Sóvágó Csaba úgy véli, kiskorú társadalmunk és a színpad jövőjére is hatással lehet, ha fiataljaink nem bánnak felelősségteljesen a szabadságukkal.

Az Alföld

Az Alföld

A Közép-Duna-medence nagy kiterjedésű (megközelítően 100.000 km˛ területű) síkságát régebben Nagy- vagy Magyar-Alföldnek is nevezték. Hazánkhoz tartozó északi és középső része kereken 50.000 km˛, Magyarország területének 56%-a. Határai hazánkban egyértelműek: északon az Északi-középhegység, keleten és délen az országhatár (mesterséges lehatárolás!), nyugaton a Dunántúli-dombság és a Dunántúli-középhegység veszi körül. Alföldünk nem a Dunáig tart, a Mezőföld és a Dráva-menti síkság átnyúlik a Dunántúlra. A terület túlnyomó része tökéletes síkság, a magasságbeli szintkülönbségek jelentéktelenek, ezért nagytáj formában monotonnak tűnhet, de kisebb tájegységekre bontva, kisebb területeket vizsgálva igen változatos képet mutat (pl. Fülöpházi homokbuckák és tavak területe; pár deciméteres szintkülönbség, kicsivel több nedvesség már jelentős a növény- és állatvilág szempontjából). Nem monoton síkság, hanem mozaikszerűen elhelyezkedő, más-más típusú (keletkezés, kőzetanyag, talajtípus, vízháztartás ...) és eltérő nagyságú tájak tarkasága. A peremektől enyhe, medence jellegű lejtés jellemzi a déli területek kivételével.

Az Alföld ezer arca

Az Alföld ezer arca

Papdi Balázs fotós közel egy éve indította el Az Alföld 1000 arca c. Facebook oldalt. Balázs arra vállalkozott, hogy körbefotózza az Alföldet; szerette volna szülőföldjét közelebb hozni az emberekhez. A vállalás jól sikerült, Balázs rövid idő alatt komoly rajongótáborra tett szert. Nem hivatalosan, pusztán szívbéli meggyőződésből az Alföld fotós nagykövete lett.

Hirdetés
Az Alföld művészete - kezdetektől napjainkig

Az Alföld művészete - kezdetektől napjainkig

Hat teremben, mintegy kétszázötven klasszikus műalkotás várja újfent a látogatókat október első hétvégéjétől a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria emeleti állandó kiállításán. A 27 millió forintos minisztériumi támogatásból megújult Alföld művészete - kezdetektől napjainkig című kiállítást Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere nyitja meg október 5-én, szombaton 13 órakor a Kossuth téri kiállítóhely Tornyai-termében.

Az Alföld népviselete

Az Alföld népviselete

Kevesen tudják, hogy a legismertebb alföldi népviselet, a kalocsai, színekben gazdag, virágmotívumokkal dús díszítése egészen újkeletű jelenség. Kalocsán a múlt században még egyszerű kékfestő ruhát viseltek. A századfordulón kezd el megjelenni az ingujjakon sötétkék és fekete hímzés, a pruszlikokon fehér, majd egyre színesebb virág minta.

Dél-Alföld szállások, programok, látnivalók ajánló

Dél-Alföld szállások, programok, látnivalók ajánló

A Dél-Alföldre látogató igazi, ám biztonságos kalandok részese lehet, a térség rendkívül színes és izgalmas kínálata várja a vendégeket. Európa egyik legnagyobb egybefüggő síkságának meghatározó része a kiváló természeti adottságokkal rendelkező, - Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéket - magában foglaló Dél-Alföld.

Eltűnnek az Alföld vizei?

Eltűnnek az Alföld vizei?

Az éghajlat melegedése több kimutatható változást okozott a vízkörforgásban, ami várhatóan fokozódni fog. Kontinensünk déli, keleti és középső területein egyre kevesebb a csapadék és hosszabb aszályok várhatók, míg az északon nő a csapadék mennyisége. Magyarország az egyik legveszélyeztetettebb ország a kontinensen.

Ember a természetben

Ember a természetben

Az Alföld elhelyezkedése: Magyarország legnagyobb tája az Alföld, alacsonyan fekvő síkság. Kelet és dél felé az országhatáron túl is folytatódik. Északon az Északi-középhegység határolja, nyugaton pedig a Dunántúl tájai: a Dunántúli-középhegység, valamint a Sió, amely a Dunántúli-dombságtól választja el. Az Alföld kialakulása: Az óidőben kiemelkedett hegység teljesen lepusztult, lesüllyedt, és tenger öntötte el. Amikor a tenger visszahúzódott, vastag üledék maradt a felszínen, majd a folyók szintén szétteregették hordalékukat a területen. Az Alföld jellemzői: Az Alföld hazánk legszárazabb és legszélsőségesebb vidéke. Itt a leghidegebb a tél és legmelegebb a nyár. Itt süt a legtöbbet a Nap, amely kedvező a mezőgazdaság számára, viszont gyakoriak az aszályok, amikor hetekig nem esik egyetlen csepp eső sem. A csapadék évi eloszlási is igen szélsőséges: tavasz végén, nyár elején sok a csapadék, az év többi részében jóval kevesebb. Gyakran öntözésre van szükség, hogy pótolják a hiányzó vízmennyiséget.

Itthon a Dél-Alföldön

Itthon a Dél-Alföldön

A Dél-Alföld a hungarikumok, a gyógy- és élményfürdők, a legjobb pálinkák valamint a lovastanyák hazája. Felkerekedve megtudhatod, hogyan ötvöződik nálunk a hagyomány és a modernitás! Szeretettel várunk!

Süllyed az Alföld, főként Debrecen környéke

Süllyed az Alföld, főként Debrecen környéke

Magyarország egyes területei - ezen belül például Alföld északi része - a tektonikai mozgások miatt az elmúlt 30-40 évben 15-16 centimétert süllyedtek, miközben például az Északi-középhegység emelkedik. A nagy területű mozgásokat közvetlenül nem érezzük, de árvízi szempontból a jelenség fontos, mert a Vaskapu nem süllyed, így lelassulhat a Kárpátokból érkező víz kifolyása.

Tuti menü