Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Alföld linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Alföld képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: alfold.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 94 db
A Dél-alföldi Régió

A Dél-alföldi Régió

A Dél-alföldi régió, amely az ország délkeleti és déli területén, a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye által lefedett területen helyezkedik el, az ország legnagyobb kiterjedésű régiója. Területének jelentős része változatos természeti és táji értékekben gazdag adottságú síkság, melynek tengerszint feletti magassága sehol sem haladja meg a 200 métert. A régió területe 18.339 km2, mely az ország összterületének 19,7%-a. Az ország népességének 13,4%-a (1.355 ezer fő) él itt, a népsűrűség 74 fő/km2. A régió földterületének nagy része alkalmas mezőgazdasági hasznosításra, területének 85%-a termőterület, ennek 84%-a mezőgazdasági jellegű. A régióban három nemzeti park működik (Körös-Maros NP, Kiskunsági NP, Duna-Dráva NP), melyek területe az országban lévő összes nemzeti park területének 21%-át adja; a tájvédelmi körzetek száma 8, a természetvédelmi területek 13%-a a Dél-Alföldön található (KSH 2004.).

A magyar Alföld

A magyar Alföld

Az alföldi pusztaság képe és szépségeAz Alföld a Duna, az Északi-középhegység, az Északkeleti-Kárpátok és az Erdélyi-középhegység által határolt, mintegy 100 000 négyzetkilométer nagyságú terület. A Kárpát-medence összterületének egyharmadát foglalja el, így annak legnagyobb tája. Az Alföld domborzatilag és éghajlatilag egységes, túlnyomó része síkság, amelyet a Tisza és mellékfolyói tagolnak három nagy és több kisebb tájegységre.

Ady Endre: Gőzösről az Alföld

Ady Endre: Gőzösről az Alföld

Magas, fátlan sikokról Nyargaltak le az Alföld Mély, szomorú völgyébe (Fut a gőzös az éjbe.) Világok és jövendők Néznek ki a vonatból S alacsony tanya-házak Óvakodva vigyáznak. Tatárba begyógyultak, Törökkel megbékültek, De a multjukat állják S a fákat is utálják. Se virágjuk, se fájuk, Se némettel békéjük, Se kedvük újjá lenni: Álmuk a zsíros Semmi.

Akciós utazás - Alföld

Akciós utazás - Alföld

A hagyományosnál kedvezőbben szerezhetsz utazást az Alföldre a Bónusz Brigád oldalán. Hogy milyen okból van ez? Hát azért, mert a szóban forgó alföldi utazás közösségi vásárlással kerül megvételre. Ez annyit tesz, hogy több hozzád hasonló ember szeretne ugyanoda utazni. Ha pedig a vásárlók száma elég magas, az árak is olcsóbbá vállnak! Így a kinézett alföldi utazás akár ötven-kilencven százalékos bónuszt is kaphat. A kedvezményes nyaralás pedig azt eredményezi, hogy több egyéb dologra marad pénzed!

Alabárdos Étterem Szeged

Alabárdos Étterem Szeged

Történelmi épületek közé ékelődve a városközpontban található műemlék éttermünkbe invitáljuk Önöket. Az Alabárdos Étterem és Borozót 1967-ben nyitották meg az igényes, kulináris élményekre vágyóknak. Az étterem az elmúlt 4 évtizedes nyitva tartása alatt számos embernek nyújtott kellemes emléket.

Alföld - Lexikon

Alföld - Lexikon

1. (általánosságban) a tenger színe felett csak kevéssé emelkedő területek, a hol a talaj vízszintes, vagy lejtése alig észrevehető, melyen a vizek lassan, vagy kanyarulatokat téve folynak le, mely vagy terméketlen vagy növényzete nagy területeken ugyanaz, s melyen még a természeti tünemények lefolyása is szabályszerűbb; rendesen szárazzá lett tengerfenekek, melyek jellemét felszínök megőrizte. A kontinenseknek csaknem fele alföldekből áll. Ha a síkságot folyók szeldelik s éghajlata is életet, tenyészetet kölcsönöz neki, alföld áll előttünk; de ha a lapály víztelen, éghajlata száraz, esőben szűkölködő, vagy ha ahhoz még más geológiai tényezők is járulnak: sivatag. Az alföldek bizonyos övet képeznek a Föld körül; Franciaországban a lande-ok, Hollandiában és északi Németországban a fenyérek, Magyarországban a puszták, Oroszországban a gyepes steppek. a Káspi és Aral tó sós pusztái, Szibériában a tundrák képezik az egyik övet: a Szahara Afrikában, Arábia sivatagai, a Nefildok, az Irán és Indus sivatagai és a Gobi sivatagok képezik a másik övet s így mint látnivaló, a sivatagok félköre egyközű a gyeptérségek és puszták félkörével. Ugyanez ismétlődik az Újvilágban.

Alföld - Wikitravel

Alföld - Wikitravel

Az ország legnagyobb tájegysége. Kiterjedése kb. 52 000 km2, ami az ország 56%-át jelenti. Az Alföld magyarországi határait az Északi-középhegység, keleten és délen az országhatár, nyugaton a Dunántúli-dombság és a Dunántúli-középhegység alkotják. A magyarországi Alföld legmagasabb pontja Hoportyó (183 m), legalacsonyabb pontja Tiszasziget közelében van (75 m). A tökéletesen sík vidékek és a valamivel magasabb hátságok váltakoznak. Két fő területi egysége: Észak-Alföld és Dél-Alföld.

Alföld a Wikipédiában

Alföld a Wikipédiában

Az Alföld (vagy régebben Nagy-Magyar-Alföld) morfológiailag az eurázsiai sztyeppevidék legnyugatabbi területe, kiterjedése kb. 100 000 km2. Keletkezését és szerkezetét tekintve azonban medencekitöltő üledék, és a Kárpátok íve földrajzilag is határozottan elválasztja azoktól. Túlnyúlik az országhatáron több irányba is. Az Alföld az újidő negyedidőszakában a pleisztocén korban keletkezett. Az Alföld területét a folyók, és a szél alakította mai arculatára. A folyók a hegységek lábánál hordalékkúpokat és elhagyott medreik mentén vastag üledéket raktak le. Ilyen például a Nyírség, a Kiskunság, a Mátraalja, valamint a Bükkalja. A hordalékkúpok anyagából a szél homokot halmozott fel (Kiskunság; Nyírség), máshol vastag lösztakarót terített szét (Mezőföld; Bácskai-löszhát; Hajdúság; Maros-Körös köze; Nagykunság).

Alföld folyóirat

Alföld folyóirat

Az indulástól 1955-ig negyedévenként, ezt követően 1963-ig kéthavonta, utána havonta. A negyedéves számok többségének terjedelme 4 ív (64 oldal), de vannak ettől eltérőek is, például az 1952-es őszi - Móricz Zsigmond emlékének szentelt - szám 7 íves. Az 1955-től kéthavonta megjelenő számok többsége 8 íves, vagy ennél terjedelmesebb, mint például a Debrecen várossá nyilvánításának 600. évfordulójára emlékező 1961-es 3. szám, aminek terjedelme majd 15 ív volt. Az 1963-tól havonta megjelenő Alföld átlagos terjedelme 6 ív, 1998-tól 7 ív, azaz 112 oldal. A lap 1955 elejétől 1300 példányban jelent meg, a 70-es években ez a szám kétezer fölé emelkedett, majd a rendszerváltást követően fokozatosan csökkent. Napjainkban 1000 példányban hagyja el a nyomdát.

Hirdetés
Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont

Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont

Az Alföld Gyöngye Hotel és Konferenciaközpont az Orosháza- Gyopárosfürdői Gyógy- Park és Élményfürdőtől 800 m-re található. Csendes, nyugodt környezetben, 50 hektáros ősparkban elhelyezkedő szállodánk kiváló pihenőhely kisgyermekes családok, az aktív kikapcsolódást kedvelők, a fürdő gyógyászati szolgáltatásait igénybe vevők és az egyéni üzleti utazók részére is. Szállodánkban 70 db szoba található, melyek közül 7 db egyágyas, 54 db kétágyas, 3 db háromágyas, két légteres apartman, és 6 db 4 ágyas, két légteres apartman került kialakításra.

Alföld nevű gyűjtemény az Indafotón

Alföld nevű gyűjtemény az Indafotón

Több száz fotó az Alföldről az az Indafotó oldalán, ahol gyorsan és egyszerűen oszthatod meg a világgal képeidet. Albumokba rendezheted a képeidet, hogy könnyebben megtaláld őket. Pont úgy működnek, mint a valódi fényképalbumok, egy kivétellel: egy kép több albumban is szerepelhet.

Alföld történelme

Alföld történelme

A Pannon-beltó helyenként több kilométer vastag üledékein az utolsó néhány százezer évben - térképi egyhangúsága ellenére - apró felszínformákban igen gazdag, változatos síksági táj alakult ki. A Duna-Tisza, a Körös-Maros köze és a Nyírség viszonylag magasabb, hol homokkal-futóhomokkal, hol lösszel borított jégkori hordalékkúpjai közé a jelenkorban többé-kevésbé megsüllyedő területek mélyültek: folyóárterek, mocsaras-vizenyős 'sárrétek' és hegylábelőtéri, bezökkent hordalékkúpok. Alföldünk az ország legalacsonyabban fekvő területe, egyben legmelegebb, legszárazabb tája, ahol az évi hőingás is a legnagyobb.

Alföld: itt vagyok honn, itt az én világom

Alföld: itt vagyok honn, itt az én világom

Mihez kezdünk, ha találunk egy helyet, ahol bármit, bárhol, bárhogyan, bárkivel, bármeddig megtehetünk? Semmit. Azaz vezetőt keresünk, aki megmondja, mit tegyünk, mert a korlátmentesség ugyanolyan félelmetes, mint a kényelmetlen kapaszkodókkal körülhatárolt út. Az erkölcsi kérdéseket, hatalmat, befolyásolhatóságot és a szárnyaló szabadság szubjektív értékelését boncolgatja az Alföld Színpad legutóbbi darabja, a Madarak. Az amatőr teátrum mozgatórugója, Sóvágó Csaba úgy véli, kiskorú társadalmunk és a színpad jövőjére is hatással lehet, ha fiataljaink nem bánnak felelősségteljesen a szabadságukkal.

Alföldi Kéktúra

Alföldi Kéktúra

Az Alföldi Kéktúra hazánk második leghosszabb gyalogos turistaútja. Nevéhez híven bemutatja legnagyobb és 'legmagyarabb' tájegységünk szinte minden jellegzetességét a Kiskunság homokbuckáitól a Körös-vidék végeláthatatlan szántóin át a Nyírség erdős területéig. A közel 850 km hosszú útvonal végigjárása nem kevés kitartást és nyitottságot igényel, cserébe egyedülálló élményekkel ajándékozza meg a turistát.

Alíz Vendégház Békéscsaba

Alíz Vendégház Békéscsaba

Az Alíz vendégház Békéscsaba központjában található, 600 m-re a Csaba Centertől, de mégis nyugodt környezetben. A kétszintes épült mindkét szintjén négy vendégszoba , két studió és egy apartman található, amelyek összesen 18 fő befogadására alkalmasak. A földszinten 4 darab saját fürdőszobával és Wc-vel ellátott kétágyas szoba található. A vendégek kényelméről gondoskodik itt még egy közös konyha étkezővel. Az emeleten található két darab studió szoba és egy apartman saját fürdőszobával és Wc-vel. A studiókban és az apartmanba saját konyhasarok került kialakításra. A studió szobák egy légterűek, míg az apartman 2 hálószobával és egy nappalival rendelkezik.

Amulett Panzió Debrecen

Amulett Panzió Debrecen

Az Amulett Panzió Debrecen óvárosában a Lovarda, a Főnix Csarnok és a Debreceni Sportuszoda közelében található. Az óváros hangulatos kis utcáin egy 15 perces sétával elérhető a debreceni Nagytemplom, a város központ.

Arany Apartman Hajdúszoboszló

Arany Apartman Hajdúszoboszló

Hajdúszoboszlóról mindenkinek a fürdőváros képe jut eszébe, ilyen értelemben Hajdúszoboszló hosszú generációk óta fogalom. Ám a fürdéshez mindenkinek egyéni élmények kapcsolódnak, vagy ő maga, vagy közeli ismerőse már járt pihenni a városunkban, s így kipróbálta nemzetközi hírű Fürdőjét is. A fürdéshez kötődően az önfeledtség, vidám, kacagó gyerekek, szerelmes, nászutas fiatalok, együtt pihenő nagycsaládok, s gyógyulni vágyó idősebb emberek képe rajzolódik ki.

Tuti menü