Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeumok képes leírás - Alföld.tlap.hu
részletek »

Múzeumok - Alföld.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alfold.tlap.hu » Múzeumok
Keresés
Találatok száma - 12 db
Damjanich János Múzeum - Szolnok

Damjanich János Múzeum - Szolnok

A legtöbb vidéki városhoz hasonlóan a múzeum és a könyvtár alapításának terve Szolnokon is szorosan összekapcsolódott. Bár létesítésének gondolata már jóval korábban, a 20. század elején fölmerült, testet csak az 1930-as években öltött. A környező megyeszékhelyekhez, de akár a megye más városaihoz - Jászberény (1874.), Tiszafüred (1877.), Karcag (1906.) - képest is késői indulás volt ez.

Jász Múzeum - Jászberény

Jász Múzeum - Jászberény

A Jászkun Kerületek egykori székvárosában, Jászberényben, 1873-ban, az országban elsők között vetődött fel a múzeumalapítás gondolata. Az ügy legfőbb szorgalmazója Sipos Orbán helyettes polgármester volt, aki szívügyének tartotta, hogy a jász történelmi emlékek méltó helyre kerüljenek, és az utókor számára fennmaradjanak. A jászok múzeumát 1874. december 26-án adták át a nagyközönségnek. Az egyre gyarapodó gyűjteményt a későbbiekben többször átköltöztették (Jászkürt Fogadó, Kerületi Székház, Városháza), míg nem 1931-ben végre állandó helyet találtak számára a Városháza üresen álló lóistállójában. A múzeum azóta is az 1842-ben épült, klasszicista stílusú, dór oszlopos, műemlék épületben működik, s kitartóan őrzi a jász múlt írásos és tárgyi emlékeit.

Kállay Gyűjtemény - Nyíregyháza

Kállay Gyűjtemény - Nyíregyháza

A Kállay Gyűjtemény kezdőoldala, a múzeumalapító fényképével és a család jelmondatával. Kevés olyan magyar nemzetség van e hazában, amelyiknek ma is élő tagjai történetüket hiteles forrásokkal igazoltan közel nyolcszáz évvel korábbra vezethetik vissza. Ezek közé tartoznak a honfoglaláskori Balogsemjén nemzetségbeli Kállayak. A nemzetség nevét tartotta fenn a szamosmenti, illetve nyírségi birtokaik központja: a szatmári Kérsemjén és a szabolcsi Kállósemjén.

Kortárs Galéria - Debrecen

Kortárs Galéria - Debrecen

A Kortárs Galériát 1989-ben alapítottuk. Életre hívása óta egyaránt kínál bemutatkozási lehetőséget a már ismert, neves képzőművészeknek és a most induló fiatal alkotóknak. Fennállása óta számos ország más városaiban és külföldön. Tíz éves gyümölcsöző kapcsolat fűzi Japán nagyvárosainak (Tokió, Toyama, Unazuki, Niigata) képzőművészeti életéhez. Részt válal az országok közötti kulturális kapcsolatok építésében, a kortársmagyar képzőművészet értékeinek határon túli megismertetésében. Az Amerikai Egyesült Államokban (New York, Washington D.C., New Brunswick) Németországban (Bréma, München). Belgiumban (Gent) rendez egyéni és csoportos kiállításokat a képzőművészet élvonalába tartozó hazai és határainkon túl élő kortárs magyar alkotók megismertetésére. Művészeti programjában folyamatosan helyet kap a többműfajuság (festészet, grafika, szobrászat, iparművészet), a fiatalok nevelése, a tárlatlátogató és műtárgy vásárló nagyközönség ízléskultúrájának formálása, a képző- és iparművészet népszerűsítése mellett a hagyományőrzés is.

Móra Ferenc Múzeum - Szeged

Móra Ferenc Múzeum - Szeged

A Móra Ferenc Múzeum történetéből: 1883: Létrejön a Móra Ferenc Múzeum elődje- ekkor még a Városi Könyvtár részeként. Reizner János igazgató megkezdi a tárgyak tervszerű gyűjtését. 1893: A városi közgyűlés megszavazza a közművelődési palota megépítését, a Somogyi-könyvtár és városi múzeum székhelyének létrehozását. 1896 szeptember 6.: Felavatják a 'Közművelődésnek' épített Kultúrpalotát. 1898: A Múzeumok és Könyvtárak Országos Főfelügyelőségének támogatásával folytatódik a gyűjtemények gyarapodása. Megkezdődik a képtár kialakítása, a természetrajzi anyag kezelése 1899 június 11.: Megnyílik az első állandó kiállítás képtári, érem- és régészeti anyagokból. 1904: Az új igazgató Tömörkény István, aki létrehozza a néprajzi gyűjteményt. Móra Ferencet veszik fel a természetrajzi tár kezelésére és egy kiállítás elkészítésére. Még ebben az évben könyvtárosi besorolást kap.

Munkácsy Mihály Múzeum - Békéscsaba

Munkácsy Mihály Múzeum - Békéscsaba

Kiállításunkban többek között Békés megye hagyományos gazdálkodásának néhány jellemző részletét, figyelemre méltó motívumát idézzük fel. A gazdálkodás két meghatározó területe az állattartás és a földművelés, melyek egymáshoz való aránya, a szűkebb közösségek gazdasági életében betöltött súlya folyamatosan változott. Évszázadokig a fejlődést a legeltető, árutermelő baromtartás biztosította.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény - Kecskemét

Népi Iparművészeti Gyűjtemény - Kecskemét

A kiállításon látható ridikülök és egyéb kiegészítők nagyanyáink, dédanyáink polgári világába engednek betekintést. A latin reticulum szó 'kis hálót' jelent, az antik Róma hölgyeinek kézitáskája, reticuluma tehát hálószemekből szőtt kis zsákocska volt. A mai értelemben vett retikül az 1860-as években jelent meg, az angol kosztümmel egy időben. A kiállításon látható ridikülök és egyéb kiegészítők nagyanyáink, dédanyáink polgári világába engednek betekintést.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A Tisza árterének szélén, vélhetően a 12. században épült fel a magát Ond vezértől származtató Bor-Kalán nemzetség monostora. A többször átépített, valószínűleg bencés szerzetesi intézmény Kalán püspök és Anonymus korában az Alföld leggazdagabb, legnagyobb monostora volt. Körülötte a középkor végére mezővárossá fejlődött a Szer nevű település. Virágzásának a török hódoltság alatt szakadt vége, és a 17. századra már 'Puszta-Szerré' vált. A tudományosnak tekinthető történetkutatás a 18. században kezdődött hazánkban, ekkor került Szer ismét a figyelem középpontjába. A millenniumi ünnepségek közeledtével először Kecskemét városának jutott eszébe, hogy Pusztaszeren emlékművet állítsanak az Anonymus által lejegyzett itteni történéseknek (Pusztaszer akkori tulajdonosa Kecskemét városa volt; az emlékmű alapkövét 2 héttel hamarabb helyezték el, mint Sövényházán, a mai Ópusztaszeren).

Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

Pick szalámi (szegedi téliszalámi): évszázados hagyományon alapuló, sertéshús és sertésszalonna felhasználásával, titkos fűszerezéssel, bélbe töltve, hideg füstöléssel, szárításos érleléssel készült, nemespenész-bevonatú termék. Szeged a Tisza folyó partján fekszik. A Szegedhez közeli alföldi, dél-magyarországi megyék (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar) természeti adottságai kedvezőek a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez. Ez a földrajzi környezet és az ehhez párosuló szakértelem lehetőséget ad a jellegzetes tulajdonságokkal bíró szalámisertések tenyésztéséhez. Ezekről a területekről származnak azok az érett sertések, amelyeket Szegeden a szalámikészítéshez használnak fel. A szalámi előállításának főbb lépései: az élőállat-állomány előkészítése, a vágás, a félsertések minőségi válogatása, hűtése, csontozása, a sertéshús és a szalonna aprítása, fűszerezés, bélbe töltés, füstölés, szárítás, érlelés, penészkialakítás, csomagolás.

Hirdetés
Thorma János Múzeum - Kiskunhalas

Thorma János Múzeum - Kiskunhalas

Éppen 175 éve annak, hogy egy halasi fiatalember figyelmét felkeltette a múlt. Olvasmányai irányították-e, vagy földeken talált edénydarabok, réges-régi pénzek, ékszerfélék, esetleg az öregektől hallott elbeszélések, legendák hatottak-e rá, nem tudjuk. Négy évtized távlatából visszatekintve maga is csak szűkszavúan emlékszik a kezdetekre: 'mint halasi kívántam tudni azt, hogy ezen kun városnak több mint 10 négyszögmértföldet tevő határa (...) lakatlan volt-e, vagy mikor és mi nemzetek lakhatták azt. A könyvekből vagy írásokból próbáltam nyomozni! de eddig elég kevésre mehettem...'

Tornyai János Múzeum - Hódmezővásárhely

Tornyai János Múzeum - Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely városa és a Tornyai János Múzeum 2014-ben is gazdag művészeti kínálattal és egyedi programokkal várja az érdeklődőket. Az egyediségre, modernitásra nyitott, ugyanakkor a klasszikus művészeti értékekre tisztelettel tekintő, művészetpártoló és kultúraszervező tevékenységéről is ismert város március végén egy igazi szenzációval készül: az alföldi festészet mágikus erejű, ám országosan sajnos méltatlanul mellőzött alkotójának, Koszta József festőművésznek közel hat évtizede - sem együtt, sem külön-külön - nem látott műveiből álló kiállítást rendeznek a Tornyai-múzeumban.

Türr István Múzeum - Baja

Türr István Múzeum - Baja

A Türr István Múzeum Észak-Bácska, az egykori Bács-Bodrog vármegye északi részének tájmúzeuma, elsősorban e terület muzeális értékeit gyűjti, dolgozza fel, publikálja és mutatja be a látogatóknak. Baján múzeum alapítására először 1914-ben nyílt lehetőség. Déri Frigyes röviddel az első világháború kitörése előtt gyermekkora városának ajánlotta fel gazdag egyetemes kultúrtörténeti gyűjteményét és könyvtárát. Fel akarta építeni a közművelődés házát, meg is vásárolt a város központjában egy telket, melyet Bajának ajándékozott. Az épületben múzeum és könyvtár kapott volna helyet.

Tuti menü