Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tájegységek képes leírás - Alföld.tlap.hu
részletek »

Tájegységek - Alföld.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: alfold.tlap.hu » Tájegységek
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Dél-alföldi Régió

A Dél-alföldi Régió

A Dél-alföldi régió, amely az ország délkeleti és déli területén, a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye által lefedett területen helyezkedik el, az ország legnagyobb kiterjedésű régiója. Területének jelentős része változatos természeti és táji értékekben gazdag adottságú síkság, melynek tengerszint feletti magassága sehol sem haladja meg a 200 métert. A régió területe 18.339 km2, mely az ország összterületének 19,7%-a. Az ország népességének 13,4%-a (1.355 ezer fő) él itt, a népsűrűség 74 fő/km2. A régió földterületének nagy része alkalmas mezőgazdasági hasznosításra, területének 85%-a termőterület, ennek 84%-a mezőgazdasági jellegű. A régióban három nemzeti park működik (Körös-Maros NP, Kiskunsági NP, Duna-Dráva NP), melyek területe az országban lévő összes nemzeti park területének 21%-át adja; a tájvédelmi körzetek száma 8, a természetvédelmi területek 13%-a a Dél-Alföldön található (KSH 2004.).

Az Alföld tájai

Az Alföld tájai

Az Alföld három nagytája: a Duna-Tisza köze, amelyet a két nagy folyam fog közre, a Tiszától keletre fekszik a Tiszántúl, amely a Tisza, az Erdélyi-középhegység, valamint délen a Maros által határolt hatalmas síkság. Ettől délre terül el a Maros-Tisza-Duna és a Krassó-Szörényi-érchegység által közrefogott bőtermő síkság, a Bánság vagy Bánát. A Duna-Tisza közén négy tájegységet említünk meg: a kunok egykori szállásterületének emlékét őrző Kiskunságot, amelyen belül van a sivár futóhomokjáról nevezetes Bugacpuszta is. A Kiskunságtól nyugatra esik a kalocsai Sárköz, északra - a Tápió, a Zagyva és a Galga folyókon túl - találjuk a jászok földjét, a Jászságot, délre pedig a termékeny földű, országhatárral kettészakított Bácskát. A jugoszláviai Vajdaság tartományához tartozó 9000 km2 területű Bácskában él a vajdasági magyarok háromnegyed része, akiknek központja Szabadka város.

Az Alföld tájegységei és nagyobb települései

Az Alföld tájegységei és nagyobb települései

Az alföld döntően mezőgazdasági művelés alatt áll, de déli területein, Szeged környékéről kőolajtelepek ismertek. Az alföld legnagyobb városai: Debrecen, Nyíregyháza (Nyírség központja), Szeged, és Kecskemét.

Dél-Alföld

Dél-Alföld

Disznótorok, pálinkakóstolók, élményfürdők és terepjárós, quados, segwayes túrák mellett még számtalan lazulós vagy épp izgalmas programot gyűjtöttünk össze. Ha eddig fogalmatok sem volt, hogy mit is kezdhetnétek a Dél-Alföldön egy-egy hétvégén, innen érdemes lesz szemezgetni, mert csupa olyan tippet találtok, ami a fiataloknak szól!

Észak-Alföld kiemelt értékei

Észak-Alföld kiemelt értékei

Túl sok közös dolog nincs a balmazújvárosi pásztorkalapban és a panyolai elixírben, de kettő bizonyára. Az egyik, hogy a maga nemében mindkét termék egyedi és kiváló minőségű. A másik, hogy mindkettő az Észak-alföldi régióhoz köthető. E két tulajdonság meglétének köszönhetően viselhetik az Észak-alföldi régió ajánlásával' kitüntető címet.

Tuti menü